Βασίλειος Ν. Πικούνης

Ενδοκρινολόγος - Διαβητολόγος

 

 

daniel-lambert-weighing-almost-40-stone-oil-on-canvas-british-19th-centuryΤι είναι ο υποθυρεοειδισμός;

Ο υποθυρεοειδισμός, δηλαδή η  υπολειτουργία του θυρεοειδούς, συμβαίνει όταν ο θυρεοειδής αδένας παράγει πολύ λίγη θυρεοειδική ορμόνη. Ο θυρεοειδής αδένας, που βρίσκεται στην λαιμό, παράγει δύο είδη ορμονών οι οποίες ρυθμίζουν το πως ο οργανισμός χρησιμοποιεί και αποθηκεύει την ενέργεια. Οι ορμόνες αυτές βοηθούν επίσης ώστε ο εγκέφαλος, η καρδιά, οι μυες και τα άλλα όργανα λειτουργούν σωστά.

Ποια είναι τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού;

Τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού εγκαθίστανται σταδιακά και μπορεί να διαφύγουν της προσοχής. Τα συχνότερα είναι: αδυναμία, κόπωση, δυσανεξία στο κρύο, αύξηση σωματικού βάρους, νωθρότητα, δυσκοιλιότητα, διαταραχές εμμήνου ρύσεως, μείωση της libido, ευθραστότητα νυχιών, ξηροδερμία κ.α

Ποια είναι η θεραπεία για τον υποθυρεοειδισμό;

Οι άνθρωποι που έχουν υποθυρεοειδισμό πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά ένα χάπι που αντικαθιστά την θυρεοειδική ορμόνη που λείπει. Το φάρμακο αυτό περιέχει μια ουσία που ονομάζεται λεβοθυροξίνη και είναι ακριβώς ίδια με την θυροξίνη που παράγει ο θυρεοειδής μας. Η εξεύρεση της σωστής δόσης της λεβοθυροξίνης μπορεί να πάρει χρόνο.

Ειδικές ομάδες ασθενών

Ορισμένες ομάδες ασθενών με υποθυρεοειδισμό χρειάζονται ιδιαίτερα προσεκτική προσαρμογή της δόσης των θυρεοειδικών ορμονών: Τέτοιες ομάδες είναι τα ηλικιωμένα άτομα, οι έγκυες γυναίκες, τα παιδιά και οι ασθενείς με καρκίνο του θυρεοειδούς.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη λήψη των φαρμάκων του θυρεοειδούς;

Ο υποθυρεοειδισμός είναι ισόβια κατάσταση, αλλά η τακτική λήψη των φαρμάκων αποτρέπει την δημιουργία προβλημάτων υγείας. Θα πρέπει να κάνετε εξετάσεις αίματος τουλάχιστον μία φορά το χρόνο για να βεβαιωθείτε ότι η δόση της ορμόνης του θυρεοειδούς εξακολουθεί να είναι σωστή για σας.